Keresés ebben a blogban

Translate

2010. december 16., csütörtök

Seholsincsországi abszurd

 Édes Istenem! De komolyan, most akkor mi van? Ez lenne a demokrácia, és sajtószabadság?

Népszabadság, 2010.12.15. 
"A magyar Miniszterelnökség sajtóosztálya a héten megüzente lapunk londoni tudósítójának: ne fáradjon, ne is próbáljon bejutni a Downing Streetre, ahol David Cameron brit miniszterelnök tegnap fogadta Orbán Viktort. Tudósítónknak felesleges odamennie, úgysem nyilatkozik neki a magyar miniszterelnök, csak a Hír TV-nek és a TV2-nek - fűzték hozzá.
Lapunk kérdésére a hivatal egy munkatársnője azzal védekezett: „elintézték", hogy az MTI jelen legyen, vegyük át bátran a hírügynökség jelentését. Lapunk azonban ragaszkodott volna saját tudósítója jelenlétéhez, lévén egy közpénzből fizetett kormányfő külföldi útjai, különösen a soros uniós elnökség küszöbén, közérdeklődésre tarthatnak számot. Miután ezt nem tették lehetővé, Orbán Viktor miniszterelnök londoni megbeszéléseiről sajnos nem áll módunkban beszámolni."

"...................................................................................................................................................................
Az Ezüsthajó megbízatásainak jelentős részét Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánytagok politikai tevékenységének dokumentálása tette ki. A vizsgált időszakban a cég 296 filmet, valamint fotókat készített, amelyért 469,5 millió forintot kapott. A céget megillette 30 millió forint készenléti díj is, amit azt követően is utalt az OK, hogy az Állami Számvevőszék indokolatlannak találta a kifizetést.

Különösen indokolatlan volt a "rendelkezésre állás" megfizetése a sydneyi olimpia alatt, amikor a stáb csaknem két hétig Ausztráliában tartózkodott. A KEHI a véletlenszerűen kiválasztott huszonkét Ezüsthajó-film költségvetését három szakértővel vizsgáltatta meg. Az általuk tett legfontosabb megállapítások: a felvételekre kötött eseti szerződések, valamint az ezek költségvetését tartalmazó mellékletek elnagyoltak, a vállalkozó számára egyoldalúan kedvezőek.

Megállapításuk szerint a nyersanyagár, az utómunkák, a produkciós költségek túltervezettek, esetenként felszámították ugyan őket, miközben munkavégzés nem történt. Az eseti szerződésekhez csatolt költségvetésekben szereplő árakat az OK nem vizsgálta meg, a jóváhagyások is elmaradtak. A filmek elkészültét és átvételét tartalmazó teljesítésigazolások formálisak, egymondatosak.

A szakvélemények szerint a szerződés szerinti feladatot csak részben teljesítette a vállalkozó, ennek ellenére az OK részéről a teljesítések igazolását korlátozás nélkül aláírták, és kezdeményezték a kifizetést. (Információink szerint a Miniszterelnöki Hivatalban Stumpf István volt kancelláriaminiszternek, Bártfai Béla volt közigazgatási államtitkárnak, Borókai Gábor volt kormányszóvivőnek és Tóth István Zoltánnak, az OK vezetőjének volt aláírási joga az országimázs ügyeiben.)Volt olyan kazetta, amely a címétől eltérő felvételeket tartalmazott. A jelentés gyanítja: a filmeket megtekintés nélkül vették át. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az Országimázs Központ 2000-ben kiegyenlítette kilenc, valójában el sem készült film számláját is. Igaz, ezt az összeget - kamat nélkül - a következő évben visszafizették. 
....................................................................................................................................................................."

Fenti idézet a  ma.hu oldalról származik, egy 2002.10.16-ai Népszabadság írásra hivatkozik. A teljes anyagot elolvashatod, ha ide kattintasz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése