Keresés ebben a blogban

Translate

2011. március 21., hétfő

Kelj fel (Lázár) Jancsi!

Reggelente oda-odakapcsolok Fiala János Kelj fel Jancsi! című műsorára. Csak azért nem telefonáltam még a műsorba, mert abban az időben a buszon ülök, ráadásul - mint megtudtam - Fiala úr P betűssel nem beszél.
Ellentétes érzelmek kavarognak bennem Fialával kapcsolatban, mióta láttam az Afrikában készült "túlélő" showt. Biztosan oka van annak, hogy ilyen megkeseredett emberré vált. Végtelenül arrogáns, időnként kissé öntelt megnyilvánulásai talán éppen sérülékenységét leplezik. Minden esetre ezen-közben másoknak okoz sérüléseket, mások érzékenységét veszi semmibe. Hosszú körmondatokban arról próbálja meggyőzni a hallgatókat, hogy valójában nincs is szüksége rájuk, mert a műsor nélkülük is kiválóan működik. Pont, mint a Parlament ellenzék nélkül. 

Szóval bele-belehallgatok a Kelj fel Jancsi-ba, mert kíváncsi vagyok arra az emberre, akinek zenei ízlése - Fiala elmondása szerint saját CD-it hallgathatjuk  - annyira közel áll hozzám, míg társalgási stílusa - már ha társalgásnak lehet nevezni azt a fajta beszélgetést, amelyben az egyik fél akkor vágja le a telefont, amikor neki tetszik -  napról napra elképedést vált ki belőlem. Fiala igyekszik azt a fajta műsorvezetői gyakorlatot követni, amelyiktől kinyílik a bicska a zsebemben. Nem a kérdéseivel, és véleményének kifejtésével szemlélteti politikai elfogulatlanságát, hanem azzal, hogy naponta többször is elmondja. Ehhez képest Navracsics Tibor és Lázár János - aki nem tudná, ők a Fidesz prominens képviselői - heti rendszerességgel adnak interjút a műsorban. Ezzel önmagában nem is lenne probléma, hiszen nagyon sokat elárulnak a kissé körülményesen, és óvatosan feltett kérdésekre adott válaszok a riport alanyairól. Sokkal többet, mint ha mondjuk ellenzéki politikusok beszélnének a Fidesz képviselőinek viselt dolgairól. Fiala tehát nem elfogult, mint mondottam volt, ezt tőle tudom. Igaz ugyan, hogy napi rendszerességgel fikázza Gyurcsányt, Mesterházit, Szanyit és a többi MSZP-s politikust, míg Orbánról meglehetős bátorsággal hallgat, mintha legalább is a miniszterelnök és tevékenysége úgy lenne tökéletes, ahogy van. 

Ugyanilyen megértő toleranciával próbálja kimagyarázni  Lázár - legutóbb a kurucinfóról átvett - védhetetlen szavait. Hibás a kurucinfo, (megjegyzem ezt a szájtot kerülöm, mint a pestist) hibás az ellenzék, hibás az egész média, amelyik felhívta a figyelmet a "Lázár-jelenségre". Kedves Fiala Úr! Szép próbálkozás, bár az érvekkel és magyarázatokkal valami nagyon nem stimmel. Lázár saját elmondása szerint - reagálva a kijelentését támadó megjegyzésekre - a következőket volt képes mondani: "én soha nem szégyelltem, hogy mim van, dolgozom keményen, abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét se kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem." 

Először is szeretném leszögezni azt a határozott kívánságomat, miszerint Lázár János legyen kénytelen minimálbér, átlag alatti keresetre járó táppénz, vagy a rokkant nyugdíj színvonalú bérből megélni. Fizesse ki ebből a rezsit, tartsa fenn a családját, és a megmaradt "0" Ft-ból - mert már akkor is baromi ügyes lenne, ha nullszaldót csinálna -  gazdagodjon meg olyan roppant ügyesen, ahogy eddig tette. Ezt még szeretném megvárni!
Fiala eközben azon agonizál, vajon ez a talpig korrekt, becsületes ember vajon miért kért bocsánatot a kijelentéseiért. 

Kedves Fiala Úr!  Elárulom Önnek, hogy az az ember, akire az önkritika  oly kevéssé jellemző, mint Lázár polgármester-frakcióvezetőre, kizárólag egyetlen okból kérhet elnézést. Ha ő maga is tisztában van azzal, hogy amit elmondott, az igenis sértő bizonyos ember csoportokra, - hadd ne mondjam - társadalmi rétegekre nézve.
Ha Lázár magyarázkodását nézzük, talán még rosszabb, mintha semmit sem mondott volna. A Fidesz szófordulatával élve egyszerűen szánalmas. Nem kevesebbet állít a sokak által nagyra becsült Lázár János, mint azt, hogy akinek családi háttere, vagy életkörülményei nem tették lehetővé akár csekély vagyon felhalmozását, - mondjuk mert felháborítóan keveset keresnek a munkájukkal -  vagy nem volt képes "kockáról kockára építkezni", mert örült, ha másnapra ételt tudott adni a családjának.- az nem ér semmit. Gratulálok a képviselő úrnak ehhez a ki- vagy elszóláshoz! 

De jobb, ha tőlem tudja Lázár polgármester, hogy semmivel sem ér többet azoknál az embereknél, akik az adóforintjaikból fizetik az ő képviselői tiszteletdíját. Tecciktudni ezeknek az embereknek a munkája is benne van a Lázár építőkockákban, amiből végül neki sikerült - persze - kemény erőfeszítések árán -  összekaparnia azt húszezer svájci frankot, amit a kicsi fia bankszámláján ideje korán elhelyezett, és az összes többi cuccot, amiről beszél. 

Fiala műsorvezetéséhez még annyit, hogy ha csak szikrányi elfogulatlansággal szemlélné az eseményeket, akkor kiverné a szemét a párhuzam az elhíresült - mit ne mondjak, hírhedt - öszödi beszéd és Lázár kijelentése között. Nem tartalmi vonatkozásban, hanem az elvárt reakciók tekintetében. Tartalmi vonatkozásban ugyanis az öszödi beszéd - ha és akinek úgy tetszik - beismerő vallomás. Ezzel szemben Lázár beszéde egyértelműen vádirat, ha nem mindjárt ítélet. Ítélet a szerencsétlen sorsú, napról napra élő emberek fölött, akiknek éppen a Fidesz kormány húzza ki  a talajt a lábuk alól.  

Undorító és nagyképű megnyilvánulásai miatt, a pofátlanul, közpénzből használt Audi okán - már ez is bőven elég - Lázárnak haladéktalanul távoznia kéne a közéletből. Ha Hódmezővásárhelyen ez a szemlélet támogatókra talál, akkor támogassák a város lakói. Én viszont nem vagyok hajlandó finanszírozni az építő kockáit.  Másrészt az elvtársai is elgondolkodhatnának egy kicsit! Éppen ideje lenne, hogy a papagáj kommandó tagjai végre önvizsgálatot tartsanak. 

Mire föl kéri ki magának a Fidesz, hogy Lázár esetében kiragadták a szöveget kontextusából? Mire föl ordít Kósa hamisításról? Mire vannak egyáltalán kiakadva? Nem kéne végre a belenézniük a tükörbe? Miért gondolják azt, hogy az ő megnyilvánulásaikat csak kontextusban lehet vizsgálni, minek hiszik magukat egyáltalán? Tényleg nem hallják a saját szavaikat? Tényleg nincsenek tudatában annak, hogy nyolc éven át ők kavarták a k@kit - kerül amibe kerül alapon? Tényleg azt gondolják, hogy őket kritizálni szentségtörés? Rajtuk röhögni hazaárulás? Tőlük számon kérni elmaradt munkahelyeket, növekvő nyomort, sajtószabadságot, Alkotmánybíróságot, megfontoltságot és európai viselkedést felségsértés? 

Ezeket a kérdéseket feltehetné Fiala Úr heti interjúk során a mélyen tisztelt Fideszes riport alanyainak! De legalább jelezhetné, hogy vannak kérdései a kétharmados győzelemhez vezető út bizonyos állomásaival kapcsolatban. 

Talán végre megtudhatnánk valami érdekeset is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése