Keresés ebben a blogban

Translate

2012. december 3., hétfő

Kakukktojás

Bár tegnap olyan esemény zajlott Budapesten, ami egyáltalán nem a játék kategóriába tartozik, mégsem állom ki, hogy ne játékosan kezdjem ezt az írást. A játék nem könnyű, és valószínűleg gondolkodni is kell a döntés meghozásáig, de esetleg megkísérelheted. Szóval, ki a kakukktojás a képen?

És most vissza a vasárnap történtekhez.

December 2-án a zsidózás, cigányozás , és mindenféle kirekesztés ellen tekintélyes tömeg gyűlt össze a Kossuth téren. Érdekelt, hogy a köztévé milyen trükkel próbálja a tüntetés jelentőségét elbagatellizálni, de legalább a kormányzat hasznára fordítani. Nem csalódtam bennük!

Természetesen a lényeg - szerintük - rogán üzenete, és amit már annyiszor hallottunk: az állam megvédi az embereket. Kár, hogy ez a mondat elhagyta a száját, ugyanis ebben az üzenetben számomra már nincsen semmi pozitív. Az elmúlt két évben amitől csak megvédtek bennünket, arra még mindíg ráfaragtunk. Lásd magán nyugdíjpéntárak és a többi, és a többi.
Rogán beszéde nagyon szép beszéd volt. Kerek, és hiteles. Ha rogán történetesen nem a fidesz frakcióvezetője, talán még komolyan is veszem. Erről az aprócska tényről azonban a beszédben egyetlen szó sem hangzott el. Magyarán rogán a saját nevében beszélt, és nem szólt egy szót sem pártja álláspontjáról.

Bajnai beszéde egy picit már "politikusabb" volt, mint az előtte szólóé. Saját kormányzati idejével kapcsolatban önkritikát gyakorolt, és bocsánatot kért, amiért akkoriban - a roma gyilkosságok kapcsán - nem szerveztek ilyen megmozdulást. Itt üzenem a Bajnait fikázóknak, hogy ebben a beszédben nyoma sem volt a zavarnak, vagy gyakorlatlanságnak. Őszinte, egyszerű szavak voltak egy őszinte, egyszerű ember szájából, aki nem akar mindenhatónak látszani. Orbánnak fel kell kötnie a gatyáját!

Mesterházy felszólalása már töményen politikai beszéd volt. Nem volt rossz, de nem is ájultam el tőle. Talán egy kicsit kevésbé szólt az érzelmeknek, inkább az értelemre próbált hatni. Ezzel az a baj, hogy érzelmektől lecsupaszítva a Holokauszt is egy lehet a történelmi események sorában. Márpedig a nácik II. világháborús őrülete példátlan volt, és örökre száműznünk kell az elveiket valló állatokat az emberek közül. Hogy még egyszer ne történhessen meg tömegek lemészárlása pusztán származásuk miatt!

Ungvári Tamástól pontosan azt vártam, amit kaptam. Egy igazi gondolkodónak, aki sok mindent végig élt, sok mindent megtanult - valószínűleg nem smittelte a doktoriját - így kell beszélnie. Irigylem azokat a diákokat, akiknek abban az élményben lehet (lehetett) részük, hogy Ungváritól tanulhatnak (megjegyzem van még egy ember, aki ilyen hatással van rám. Aki hiteles és minden szava elgondolkodtató. Aki soha nem untat, és órákig hallgatnám, amit mond. Ő Heller Ágnes.)

Sajnálom, hogy Gyurcsányt nem engedték - vagy nem akart - beszélni. Fogalmam sincs, kinek miért vannak vele kapcsolatban fóbiái, de szerintem rosszul mérik fel a helyzetet. Gyurcsányt valószínűleg jóval többen szeretik, mint amennyit a tőle távolságot tartó ellenzéki politikusok gondolnak. Remélem erre rájönnek idővel, és ha nem, legalább jól pofára esnek.

Érdekes módon az lmp-től sem beszélhetett - vagy nem akart - beszélni senki. A buzizó Ertsey pártjából ugyan voltak jelen képviselők, de azért érdekelne miért nem szólalt fel senki.

Hát, aki nem látta az esemény élő közvetítését, nézze meg az alábbi videót. 

Vagy továbbra is nézze a köztévét, és maradjon boldog tudatlanságban. Mert megérdemli!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése